+Dodaj wpis
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Naprawiaj, nie wyrzucaj > Historie > Jak naprawić piekarnik? > Amica > Piekarnik Amica SK2600 nie dopieka ciasta

Piekarnik Amica SK2600 nie dopieka ciasta

sblz 14.05.2023
Trudność naprawy
difficulty key difficulty key difficulty key difficulty key difficulty key difficulty key Średnia
Czas naprawy

powyżej 1h

Naprawione

Kuchenka elektryczno-gazowa Amica SK 2600 SEG2.42S2ZPTERRDZT

Wymiana termostatu w piekarniku kuchenki elektryczno-gazowej

Piekarnik nie dopiekał ciasta. Po sprawdzeniu termometrem okazało się, że maksymalnie grzeje do jakichś 150 stopni C.

Zidentyfikowałem problem z termostatem. Na zimnym kręcąc pokrętłem słychać było przeskok styków dopiero w położeniu ok 150 stopni C (a powinno być na początku skali w okolicy temp. pokojowej, typu 40-50 stopni).
Dobrałem i zamówiłem termostat. Przesyłka dotarła w przeciągu 3 dni. Wymiana wiązała się ze zdjęciem górnej płyty podpalnikowej (należało odkręcić wszystkie palniki oraz nakrętki mocujące czujniki przeciwwypływowe) oraz tylnej płyty obudowy. Po ich zdjęciu możliwy był demontaż termostatu od płyty czołowej, a także rurki prowadzącej do czujnika. Demontaż i montaż nowej rurki stanowił najbardziej pracochłonny etap naprawy, gdyż rurka jest dość sztywna i należy bardzo uważać, aby jej przypadkiem nie zagiąć (w środku znajduje się ciecz pośrednicząca w pomiarze temperatury) podczas przeciągania przez otwory i uchwyty mocujące.
Po złożeniu kuchenki przeprowadziłem testy grzania – nowy termostat poprawnie regulował temperaturę w pełnym zakresie od 50 do 250 stopni, z bardzo dobrą jak na tę klasę sprzętu dokładnością poniżej 10 stopni Celsjusza.

Ostatnio dodane
5 1 oceń
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne
Pokaż wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x